2014. november 19., szerda

Szülés után: első hetek - táplálkozás

Ez egy fontos téma. A következőket járjuk körül néhány bejegyzésben:
1. táplálkozás
2. pihenés
3. a baba
4. mozgás
5. minden egyéb: főzés, mosás, takarítás, vásárlás, napló írás, TV nézés, szolárium, vendégfogadás...

A szülés utáni első napokban, hetekben 3 féle "életmód" közül választhatsz:
1. Elhagyod magad, ki sem kelsz az ágyból és csak keseregsz a fájdalmaid, fáradtság, új kihívások miatt. Talán dél körül eljutsz odáig, hogy fogat moss és pizsama helyett felvegyél valamit. Enni/inni sincs kedved, nemhogy főzni valamit, csak hébe-hóba bekapsz valamit,amit épp találsz...
2. Úgy próbálod folytatni az életedet, amilyen a szülés/terhesség előtt volt. Jössz-mész, pörögsz, annyi mindent próbálsz belezsúfolni egy napba, amennyit csak lehet. "Jó anya" akarsz lenni és a vásárlástól, a házimunkán keresztül, a baba körül teendőkig mindent kézben akarsz tartani, talán a munkádat is folytatni akarod fél lábbal, apát is kényeztetni, mindig csinosnak lenni és persze minden nap látogatókat fogadsz...
3. Természetesen az arany középút. És nyilván ez lenne a cél, a legjobb neked és mindenkinek körülötted.  :)

Nyilván a harmadik verzió az ideális, de semmi vész nincs, ha időnként csapongsz a három között, a világ nem fekete-fehér, csak ne vidd túlzásba az első kettőt. Bizony elő fog fordulni pl. egy-egy hasfájós napon, hogy pisilni sem jutsz el, nem hogy fogat mosni, vagy felöltözni... és lesznek vendégjárós napok, amikor ki is élvezheted a felnőtt társaságot, de ha olyan a munkád, akkor eljön az ideje, amikor nyugodtan tudsz rá időt fordítani.

Akkor nézzük az első témánkat. Táplálkozás. 

El kell mesélnem, hogy jöttem haza a kórházból: 
este, baba alszik, jöhet egy finom zuhanyozás végre itthon. Persze én is - mint minden friss anyuka - belenéztem a tükörbe. Egy dolog fogott meg nagyon: ELTŰNT a seggem!!! :)  Ez most mókásan hangozhat, hisz szülés után 2 nappal egyébként ne is érdekel


jen senkit a melle/feneke/hasa formája, mérete!! Lesz még időd bőven, hogy regenerálódjon és olyanra formáld, amilyenre csak szeretnéd!
DE: hogy miért döbbentem meg a "fenékvesztésen" és miért mesélem ezt most el nektek?
Részletesen ne menjünk bele, de a farizom az egyik legnagyobb izom a testünkön. Fontos szerepe van pl. a járás, lépcsőzés során, de a medencénk tartásában is, ezáltal nem is gondolnánk mennyit számít egy derék/hátfájás estén, hogy milyen izmos a popónk! :) Szóval én, akinek a guggolás a kedvenc gyakorlata és nem győzöm szajkózni a vendégeimnek (barátoknak, rokonak, mindenkinek), hogy mennyire jó és sokkal több izmot mozgat meg mint gondolnád éés ha jó segget akarsz akkor csak guggolj szorgalmasan - ott álltam a tükör előtt, lógó gatyával és rájöttem miért érzem olyan rohadtul gyengének magam... rá is pattantam a mérlegre és kevesebbet mutatott, mint terhesség előtt... most néhányan mondjátok, hogy "De jó neked!" - az igazság viszont az, hogy a szülés (és a kórházi koszt...!) hatására a szervezetem - mivel nem volt más tartaléka - az izmaimat építette le, hogy működni tudjon... *

*Kis kitérő: Ugyanez a folyamat játszódik le, ha valami durva fogyókúrába fogsz. a szervezeted vészhelyzetet érzékel, nincs elég tápanyag és szépen feldolgozza az izomzatodat... Aminek az a vége, hogy "lefogyva" nemhogy jobban éreznéd magad, sokkal gyengébb leszel. Ezért kell fogyókúra helyett diétázni, és csodabogyók kapkodása helyett sportolni.

Tehát ott tartottunk, hogy lefogytam, gyenge voltam. Akár Te is ilyen típus vagy, akár a másik véglet, mindenképpen az első és legfontosabb dolog mostantól a megfelelő táplálkozás és folyadékfogyasztás. Valójában ebben nincs semmi újdonság, hisz a várandóssá alatt is erre kellett törekedned. Most azonban gyengén, gátsebbel/császármetszés után meggyötörve, fájdalmakkal, új feladatok és problémák között (pl. kevés alvás, szoptatás), egy új élet felelősségével a válladon még fontosabb, hogy mit adagolsz a 9 hónap és szülés alatt lemerített szervezetedbe. Szoptatós anyukák, nektek pedig még több kalóriát is kell bevinnetek, mint egyébként. Ez azonban néha nem is olyan egyszerű... eleinte nehéz időt szakítanod rá, a baba az első. Ha fájdalmaid vannak, és megmoccanni is kínzás, akkor nincs kedved elmászni a konyháig. Sokaknak étvágya sincs - nekem sem volt! Ez azonban ördögi kör. Ha nem veszed rá magad, akkor egyre gyengébb leszel (a fájdalom is kimerít!) és egyre nehezebb lesz összeszedni magad!!! 

A legfontosabb szempontok.
- Vitaminok, ásványi anyagok: Nyugodtan szedd tovább a terhesvitamint, vasat, magnéziumot. kalciumot. Azért, mert letelt a 9 hónap még nem kell kidobni őket, ha már úgyis megvetted. Sőt! Talán most még nagyobb szüksége van rá a szervezetednek,mint ezelőtt. Sok gyümölcs és zöldség - ezt mondanom sem kell. Tele vannak fontos vitaminokkal és ásványi anyagokkal, ami nem csak neked, a babának is kellenek.
- Rendszeres étkezés: Nem, nem csak bekapok valamit... MELEG étel is, normálisan leülve az asztalhoz és kényelmesen elfogyasztva. Persze ez eleinte nehéz lesz, de kérj segítséget! Amíg eszel, addig a párod, vagy a nagymama biztos szívesen babázik (már alig várja!) :) Vásárlásban tud segíteni a párod, sokaknak az anyukája/anyósa főz az első időszakban,vagy rendelhettek is kaját. Sok lehetőség van már utóbbira is és nem sokkal drágább, mint ha otthon főznél. Annál pedig mindenképp jobb, mintha nem ennél rendesen, mert nincs időd még főzni.
- Táplálkozz rendszeresen: ez azt jelenti, hogy naponta minimum ötször. Miért ötször? Mert egy átlag embernek is ez lenned ideális, a "napi egyszer teletömöm magam" helyett. És miért MINIMUM ötször? Mert (főleg ha szoptatsz) több kalóriára lehet szükséged, mint eddig és akkor sincs semmi gond, ha hajnali 3-kor egy peluscsere után bekapsz valamit (mondjuk ne csoki legyen:)
- Táplálkozz változatosan: Figyelj, hogy mindenféle tápanyagból fogyassz, tehát táplálkozz változatosan. Húsok, levesek, tészták, főzelékek és persze édesség is jöhet módjával- nem most kell elkezdeni a diétát.
- Mit ne: Általában leginkább a tej és tojás kerülését ajánlják a szoptatós anyukáknak. Igen, keringenek hosszú listák, meg a puffasztó és K betűs ételek... szerintem hülyeség! Persze beszéld meg az orvosoddal, védőnőddel (!!), de nekem az a véleményem, hogy ha semmit nem eszel, ami ezeken a listákon szerepel, akkor fontos tápanyagokhoz nem jutsz hozzá sem Te, sem a babád. Pl. azt mondják a hüvelyesek, tehát a borsó is puffaszt. Engem nem, Akkor miért ne egyek? Lehet, hogy a babámat sem. Nem biztos,h hasfájós lesz tőle. (neki a tej és a mák nem tesz jót). A mindenféle listák helyett egyél bátran,de figyelj és tapasztald ki, hogy neked és babádnak mi a jó. Akár írj listát, hogy mit ettél. Ha valamitől fáj a babád hasa, észre fogod venni!
- Folyadék: Mondanom sem kell, hogy lehetőleg ne cukros, szénsavas lötyiket dönts magadba. Tea, víz, gyümölcslevek, Legyen meg a napi minimum 2 liter!! Sőt azt mondják, szoptatásnál még több is kell. Nekem ez a gyenge pontom, nehezen iszom, nagyon oda kell figyelnem. Ha kell, találj ki valami praktikát, motivációt vagy kérj meg valakit, hogy figyelmeztessen naponta többször.
- Mérték és diéta: Ami a legfontosabb, hogy nem most kell elkezdened rágyúrni, hogy visszanyerd az alakod. Azt nem mondom, hogy felejtsd el teljesen, de ne ez legyen a szempont. Nem attól fogsz meghízni, ha hajnali szoptatáskor is megeszel egy banánt, viszont ha össze-vissza eszel és édességgel tömöd magad,akkor igen. Próbáld betartani a fentieket, mértékkel, ésszerűen és akkor a babádnak és magadnak is a legjobbat teszel vele. Pár hét múlva pedig úgyis elkezdhetsz sportolni és hipp-hopp visszanyered az alakodat!:)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése