2014. november 19., szerda

Szülés utáni első hetek - pihenés

6 hét a gyermekágyas időszak. 
Ezt szokták mondani.
De vajon tudjuk is mit jelent? 

Bizonyos népeknél, országokban a mai napig él az a szokás, hogy a szülés utáni első hetekben (4-6 hétig) az újdonsült anyának semmi más dolga nincs, csak gyermeke ellátása. Minden más feladatot a család, barátok, ismerősök ellátnak helyette, neki nem kell foglalkoznia főzéssel, mosással, takarítással, bevásárlással, csakis a babával. 
Lehet vitát nyitni, hogy ez jó - nem jó, szerintem JÓ! 

Hiába volt a hasadban 9 hónapig, most mégis egy teljesen ismeretlen kis jövevényt tartasz a kezedben. Ismerkednetek kell (főleg ha első babáról van szó!) és összeszokni. Én most, a 8.hétbe lépve mondhatom, hogy igazán összeszoktunk. A mozdulataiból, sírásából rögtön értem mit szeretne, eleinte viszont ugye csak találgattam... 
Ráadásul ne hagyjuk szó nélkül a fájdalmakat... Annyian próbálnak "hősködni", szuperanyuként viselkedni, hogy nekem nem fáj semmi, én már másnap törökülésben ültem és szaladgáltam... hát én nem!! Sőt két hétig ülni is alig bírtam!! Persze vannak kivételek,de  fáj a gátseb, a császármetszés helye, a meggyötört intim területek, az összehúzódó méhed. Még vérzel, talán a mellbimbóid is sebesek és úgy égnek, hogy félmeztelenül mászkálsz egész nap, mert visítanod kell már akkor is, ha ránéz valaki... Bizony kell 6 hét, hogy ezek a sebek beforradjanak, a belsőd elkezdjen visszarendeződni, belejöjjetek a szoptatásba, a baba megszokja ezt az ijesztő világot és a lelked is helyére kerüljön. 
Lehet ezt tagadni, titkolni, de nem érdemes. Miért is kéne? 
Azért mert a mai társadalmunkban az az elvárás??! Hogy szülés után 1 héttel már lapos hassal, mosolyogva sétálnak a sztárok??! Vagy hogy 1 hónap múlva már újra 12 órákat dolgozz a baba mellett??  :( Sajnos már elhisszük, hogy ez a normális. Pedig nem!! Persze ha pörgős életet éltél előtte, akkor most talán picit nehéz "leállni", de most más, sokkal fontosabb dolgod van! Egy kicsi élet tőled függ, akinek szüksége van rád, még nem is tudja, hogy Ti külön testben vagytok, ő a Te részed. ÉS magadra is vigyáznod kell, mert egy emeléssel, megerőltetéssel most elszúrhatsz sok mindent akár egész életedre a testedben! (nem holmi terhességi  csíkokra gondolok, hanem komoly problémákra!)

Szóval nem kell rögtön lapos hasúnak, kipihentnek, kisminkeltnek, belőtt hajúnak, tökéletesnek lenned!! SŐT!! Aki ezt várja el tőled (vagy ha Te magadtól!), jobb, ha újragondolja (gondolod) a dolgot!! Senki sem tökéletes, senki sem szuperanyu minden percben (egyébként azok vagyunk!:) és nem Hollywood-i filmekben élünk. Ne sajnálj az életedből 6 hetet maximálisan a babádra és magadra "pazarolni"! :) Kérj segítséget!

Sport, testmozgás az első hetekben: 
Várva-vártátok ezt a kérdést, hisz már lesitek, hogy mikor mutatok szipcsi-szupcsi hasizomgyakorlatokat. Hát neeem! :) Az első 6 hétben a következő fontos és nagyon hatékony gyakorlatokat végezhetitek és KELL végeznetek: 

1. Séta. Fokozatosan. Egyre több. A babával. Friss levegőn. Vigyétek apát is! ;)

2. Intimtorna. Minden nőnek csinálni kéne. Könyv/DVD/"tanfolyam" - érdemes beruházni, mert egy életre szól! (én könyvből tanultam) Sose hagyd abba. (írok majd róla!) Ne lepődj meg, ha először úgy érzed, meg sem mozdulnak odalent az izmok... szülés után normális!! Ne add fel, napról-napra jobban fog menni! 

3. Súlyemelés. :) Kb.2-3-4 kg-os súlyzóval kezdünk, majd fokozatosan emeljük a terhelést napról napra :) Természetesen a babádra gondolok. Ne emelgess semmit, ami nála nehezebb!! Hidd el, ő is bőven elég lesz naponta 1000szer megemelni, érezni fogod a hátadban... ;)

4. Nyújtás, átmozgatás. Csak ha jól esik - én a 2.-3. héttől ajánlom, vagy később. Ágyban fekve nyújtózkodás, bokakörzés, fejkörzés...stb. mozgasd át mindenedet és használhatsz klasszikus nyújtó gyakorlatokat is. ÓVATOSAN! Nem a nagy terhelés a cél, hanem az elgémberedett tagok mgmozgatása. 

5. Tartás. Az egyik legfontosabb. Tipikus szülés utáni-szoptatós testtartás a görnyedt hát, előre eső nyakig felhúzott vállak (a tüdődbe sem jut elég oxigén!), előre nyújtott fej, kidugott has, kibillent csípő. Mert gyenge vagy, mert fáj, mert nehezek a melleid. Figyelj oda! Egyenes hát, vállakat le, be a has, ki mell :) 
 
Ennyi? Bizony ennyi.
Az első hetekben (főleg, ha vannak fájdalmaid!) bőven elég lesz rávenni magad a napi sétára, vagy naponta 8-10-szer büfiztetni a "súlyzódat" :) :) 
Gyakorold az intimtornát minden nap, figyelj a tartásodra minden nap, sétáljatok minden nap (ha az idő engedi), nyújtózz nagyokat és emelgesd csak sok-sok puszira a kis súlyzódat! :) Szerintem ez bőven sok feladat az első 6 hétre egy újszülött mellett. 

Hamarosan megyünk tovább, addig kellemes gyakorlást és babázást mindenkinek!! :) 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése